torsdag 22 april 2010

Stora EU-skillnader inför brittiska valet

Ikväll går den andra historiska TV-debatten mellan de tre stora brittiska partierna av stapeln. Ämnet är utrikespolitik, och mycket talar för att EU-frågorna kan komma att dominera. I takt med att Liberaldemokraterna ökar i popularitet haglar beskyllningarna från de konservativa om att den mångspråkige Europavännen Nick Clegg kommer att sälja ut Storbritannien till EU och dessutom överge pundet. Den retoriken är populär bland många. Britterna hör till de mest EU-negativa européerna, och intresset för EU-valen är sällsynt lågt.

Men skillnaderna i synen på EU och Europa är stora. Vid en titt på de tre partiernas valmanifest blir det extra tydligt. Regerande Labour står för en lite halvljum inställning till samarbetet. Man säger ja till euron men vågar inte riktigt ta steget. Samtidigt har Labour-regeringen gått på den EU-positiva vägen när det verkligen gäller.

Det konservativa partiet är benhårda motståndare till allt som heter tätare EU-samarbete och gör fullständigt klart att "We will never allow Britain to slide into a federal Europe" och dessutom att "The steady and unaccountable intrusion of the EU into almost every aspect of our lives has gone too far". Labour-regeringens ratificering av Lissabonfördraget kallas för ett svek mot landets demokratiska traditioner. I EP-valet i juni förra året gjorde tories antieuropeiska inställning avtryck genom att de lämnade moderata EPP till förmån för den nybildade ECR-gruppen, där Camerons ledamöter kamperar med andra kritiker från Polen och Tjeckien.

Liberaldemokraterna är den raka motsatsen, de gör klart att "We will ensure that Britain maximises its influence through a strong and positive commitment". Man vill att EU ska bidra till tusentals nya jobb och öka insatserna för brottsbekämpning. Liberalerna säger tydligt ja till euron, men kräver att frågan ska avgöras i en folkomröstning. Dessutom fortsätter de driva kravet på att rösta om hela EU-medlemskapet nästa gång fördraget ska ändras.

Tories kommer säkert att fortsätta spela på de euroskeptiska strängarna fram till den 6 maj. Om EU tillåts dominera debatten blir Liberaldemokraterna lätt huvudmotståndare medan Labour blir allt mer ointressant. Samtidigt kan man undra om en majoritet i många valkretsar är beredda att rösta på ett parti som är så tydligt pro-europeiskt. Eller kommer kanske, som Gerald Warner skriver i Daily Telegraph, EU-kritiska tory-väljare att välja Libdems för att få till stånd en folkomröstning om EU där de sedan kan rösta nej?

Utgången är oklar. Det blir en spännande tv-debatt ikväll.

Inga kommentarer: