torsdag 22 april 2010

Studenter ett hot mot folkhälsan?

Att diskriminera andra EU-medborgare är förbjudet i alla 27 medlemsländer. Det gäller inom de allra flesta områden (med undantag för krav för exmpelvis militärtjänst, att bli polis eller att rösta i riksdagsval). Den här principen brukar EU-domstolen hålla väldigt hårt på, men nu har man slagit fast att medlemsländerna har rätt att stänga ute studenter från andra EU-länder från att läsa på universitet - om det innebär ett hot mot folkhälsan.

Har danskar TBC, eller har spanjorerna tyfus? Vad ligger bakom detta? Jo, regeringen i det fransktalande Belgien befarar att den regionala sjukvården inte kommer att ha nog med personal när de många franska studenterna på läkarutbildningen flyttar hem. Och det blir då ett hot mot folkhälsan.

Rimligt? Knappast. Snarare lite långsökt. Det finns alltid en risk att kryphål och undantag av det här slaget missbrukas för att gynna egna medborgare. Om Belgien (som ju är stort som ett par svenska län) verkligen har skäl att oroa sig för sjukvården bör de helt enkelt erbjuda arbetsvillkor som står sig i konkurrensen, så att de nyexade franska läkarna helt enkelt stanna kvar.

Inga kommentarer: