söndag 12 februari 2006


Det blev ingen social turism

Nu i veckan publicerade EU-kommissionen sin utvärdering av övergångsreglerna, detta ämne som fick alla liberalers känslor att svalla våren 2004. Sverige fick inga övergångsregler, efter att riksdagen röstade nej till regeringens "anti-social-turism-paket". Tur var väl det, för vi ska vara glada för varje person som vill komma hit för att jobba och tjäna pengar, och det har inte direkt varit någon rusning till Migrationsverkets EU-avdelning. Under 2005 var det bara 8.000 personer från de nya EU-länderna som flyttade hit för att jobba. Tyvärr fick polska turistbyrån rätt med sin slemmige fotomodell iklädd rörmokarkläder som säger "Kom gärna hit - jag stannar i Polen". Grejen är ju att vi behöver ju både rörmokar-Andrzej, målar-Krzyzstof och läkar-Agniezska här i Sverige!

Inget EU-land, vare sig med eller utan övergångsregler, har drabbats av vare sig bidragsexport, lönedumpning eller oönskad massinvandring. I stället har flera länder fått ett tillskott av välbehövlig arbetskraft. Många har flyttat till England och Irland, där det är lätt att få jobb och språket är begripligt. (Jag har aldrig sett så många litauiska namn på en gång som på hotellets städlista när jag var i i London i december...).

Nu vill kommissionen att alla övergångsregler försvinner. Bra talat! Tyvärr är grannen Finland en av dem som tänker fortsätta med kvoter och krångel för den som vill flytta dit. Det är synd, för Finland är annars ett av de länder som verkligen tror på EU och vill göra något av samarbetet.

Bättre är att förenkla för människor som vill flytta. Rejält liberal arbetskraftsinvandring är ett bra sätt. Ett arbetstillstånd för den som kan försörja sig, och som gäller i hela EU. När kommer det?

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.