onsdag 9 juni 2010

Allt tyder på liberal seger i Nederländerna

Dagens val i Nederländerna är ännu inte avgjort, men de första prognoserna visar på en rejäl seger för högerliberala VVD. VVD spås öka från 22 till 31 platser i parlamentet (man mäter alltid i mandat i NL). Även vänsterliberala D66 förutsås öka med besked - från 3 till 10 platser. "Enorm spannend", som reportern i holländska TV-nyheterna just konstaterade. Ett stort grattis till de liberala vännerna i Holland!

Allt tyder på att VVD:s Mark Rutte blir Nederländernas nästa premiärminister, den första liberalen på det ämbetet på över hundra år. Däremot är det mer oklart hur en regeringskoalition kan komma att se ut. Holländarna är vana vid höger-vänster-regeringar, och VVD har tyvärr även öppnat för ett samarbete med Geert Wilders högerpopulistiska och islamfientliga PVV.

Och hur blir det med Europapolitiken, kan man fråga sig? Annika Ström-Melin beskriver i en utmärkt ledare i DN idag hur VVD ofta uttalar sig kritiskt kring EU. Tyvärr är det helt sant - liberala VVD verkar mer och mer se EU som ett problem. Visst finns det konstruktiv kritik, som att man kräver att halva EU-budgeten ska bort. Men partiet har de senaste åren blivit alltmer kritiskt mot fortsatt utvidgning, man talar om undantag från den gemensamma invandringspolitiken och vill skrota allt stöd till EU:s underutvecklade regioner.

Jag hoppas att VVD återvänder till en mer liberal EU-linje i regeringsställning. Det beror förstås också på valet av koalitionspartner. Med PVV i den nederländska regeringen finns det förstås skäl till oro för annat än bara Europapolitiken. Hoppet bör istället stå till ett samarbete med D66, som har ett mer konstruktiv syn på Europasamarbetet.

Inga kommentarer: