söndag 2 april 2006

EG-domstolen och bolaget i ohelig allians

Systembolaget jublar över att EG-domstolens generaladvokat vill stoppa privatimporten av alkohol till Sverige. Det gör inte jag, av två skäl: För det första - i sak är det en väldigt underlig tolkning av den fria rörligheten. I en union där varor och tjänster, personer och kapital ska flöda fritt över gränserna bör det vara självklart att man får beställa hem en låda vin från EU-länderna i söder utan att stoppas av klåfingriga myndigheter. Det förbudet är lika snurrigt som exportförbudet mot snus.

För det andra - om det är något som kan få svenskar att se att det finns "added value" med EU så är det väl just förenklingar och förbättringar som märks i vardagen. Och added value behövs faktiskt om människor i Sverige ska kunna känna tilltro till EU-samarbetet.

Om nu inte EG-domstolen dömer ut det svenska spritmonopolet borde en ny alliansregering ta chansen att göra det på egen hand.
Forza Prodi!

De är öppet race när italienarna går til val nästa söndag. Gamle EU-räven Prodi leder med ett par procentenheter framför Il Duce Silvio. Följdriktigt heter Prodis koalition "Unione", och det är verkligen ett mischmasch av partier i olika kulörer. Förutom fem liberalt sinnade partier ingår två riktigt vidriga kommunistpartier. Men vad är det då som får en sådan koalition att hålla samman?

Min vän Pietro Paganini, vice ordförande i LYMEC, säger att valet handlar om att rösta för eller emot Berlusconi. För Berlusconi (vars parti vänslas med m och kd i EU-parlamentet) är en verklig fara för Italien. Med tvivelaktiga lagar, korruption och premiärministerns kontroll av media är frågan om Italien idag uppfyller de Köpenhamnskriterier som alla nya EU-länder tvingas jobba hårt för att respektera. Jag är tveksam.

Om Prodi vinner får vi se hur länge den regeringen sitter. Samme Paganini berättar att det kan bli dags att "röra om i pastan" (ja, de säger faktiskt så) om bara ett år. Till dess får man hoppas att de liberala krafterna som idag består av 120 olika grupper, kan samla sig och bli ett verkligt alternativ i italiensk politik. Ett av de liberala ungdomsförbunden har gjort ett hedervärt försök på www.liberalcafe.it.