måndag 22 maj 2006

Grattis Montenegro!

Nu är Jugoslavien definitivt försvunnit. 55,4% av montenegrinerna röstade på söndagen DA till självständighet, och lämnar därmed Serbien. Det var länge sedan det kom ett nytt land i Europa - misstänker att det var senast 1993, när Tjeckoslovakien delades.

Jag misstänker att det inte tar många veckor innan vi får se en EU-ansökan. Unionen är nöjd med valet, och just frågan om den europeiska identiteten varit kärnan i ja-kampanjens budskap. Nu måste EU visa att man ställer upp för Montenegro och stödjer arbetet för EU-medlemskap. Ironiskt nog har montenegrinerna redan infört euron som valuta, men mycket återstår att göra vad gäller allt från korruption till privatiseringar.

Hur som helst kan jag rekommendera Montenegro som semesterdestination. Jag var i Ulcinj på taxiluffning (tågluff blir taxiluff på Balkan eftersom det ofta finns varken tåg eller bussar) förra sommaren, och det är värt ett besök. Inte bara för playans skull, utan faktiskt för att se hur affärer och hotell i Jugoslavien såg ut före kriget på 90-talet, för på sina ställen känns det som om tiden helt har stått still.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, nu finns det inte så mycket kvar av det tänkta Stor-Serbien. Så kan det gå.

Niklas Frykman sa...

Den stora frågan återstår dock - varför har ett slaviskt land namn på italienska?

Anonym sa...

Det heter Crna Gora på deras eget språk (svarta berget dvs montenegro)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu