söndag 21 maj 2006

Den inskränkta melodifestivalen

Finska hårdrocksmonster hör inte hemma i melodifestivalen, men det är inte det jag tänkte skriva om här... Har ni tänkt på hur odemokratisk melodifestivalen egentligen är? Medan länder från hela Europa måste satsa stort för att kvala in kan EBU:s fyra grundarnationer glida in som på bananskal med olika former av halvkassa låtar. Frågan är om de spanska ketchuptjejerna eller den franska smörsångerskan skulle ha lyckats om de tvingats konkurrera med andra? Knappast...

När man funderar vidare på demokratiidealet så undrar man hur teleröstningen i Vitryssland egentligen gått till. Här borde nog EBU sätta in valobservatörer för att kolla om vitryssarna år efter år verkligen vill ge en tolva till storebror Ryssland, eller om det var Lukasjenko som lade beslag på alla telelinjer i går kväll. Innan man har lanserat the EBU Observation Mission bör man absolut återgå till systemet med telefonsprakande expertjuryer från varje huvudstad - inte minst för låtkvalitetens skull ;-)

Precis, nu kommer vi till kompisröstningen... Gårdagskvällen var ett praktexempel på att schlagerfestivalen knappast har bidragit till någon djupare europeisk integration. Jag roade mig faktiskt med att skriva ner till vem varje land gav sina åttor, tior och tolvor. Och som vi alla vet - de går alltid till grannen! Rumänien fick som alltid douze points av Moldavien, och Kroatien belönades med en rejäl tolva av vännerna i Bosnien. Bara lilleputtlandet Monaco visade prov på viss vidsynthet.

Hur ska man få länder och folk att integrera sig om man bara vill samarbeta med grannen? Slutsats: det är en verklig utmaning för EU att ta på allvar. Ett är nog säkert - Ryanair som flyger folk gratis över Europa gör mer för integrationen än en inskränkt melodifestival med kompisröstning och privilegier.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man gör så big deal av att de nytillkomna länderna kompisröstar, men har inte de skandinaviska länderna gjort så sen tävlingen startade? Är grejen att östatsländerna är så pass många att de ses som ett "hot"?
Läste en blogg idag där bloggaren föreslog att tävlingen skulle delas i två delar. En väst och en öst-tävling.
Herregud.
Ett A-lag och ett B-lag?
Vart skulle gränsen då gå?
Räknas EU-medlemskap som om man tillhör väst fastän man är ett gammal öststatsland?

Hmm.

Pussipuss

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.